Muzieksmaak en -keuze

Wat de kat voor mij betekent!
4 oktober, 2016
Herfst
23 oktober, 2016
Volg en like mij
EMAIL
FACEBOOK
PINTEREST
Instagram

In stilte opgevoed worden is niet bepaald bevorderend voor een kind om een eigen muzieksmaak te ontwikkelen. Ik heb wel tot op zekere hoogte …een beetje muzikaliteit van mijn vader geërfd en mijn ouders vonden het goed als ik op pianoles zou gaan. Dat wilde ik graag en ik had al snel het notenschrift onder de knie. Er werd een oude piano aangeschaft zodat ik zou kunnen oefenen. Na de eerste lesboeken verslonden te hebben, stapte ik over op eenvoudige klassieke stukjes. Omdat ik niet veel anders hoorde, verdiepte ik me in Mozart en Chopin en probeerde steeds wat moeilijker stukken. Uit mijn hoofd spelen kon en kan ik niet, maar spelen vanaf papier gaat me redelijk goed af. Toen ik zo ongeveer 14 jaar oud was ontdekte ik de ragtime muziek. Het ritme van deze muziek lag mij goed en voelde me vrolijk worden bij het spelen hiervan.

Helaas vonden mijn ouders andere vormen van muziek dat gespeeld en gezongen werd door “wereldse” bands en/of zangers en zangeressen niet goed voor mij. Angstvallig werd alles op dat gebied buiten mijn gehoor gehouden. De duivelse outfits werden volgens hen alleen maar gedragen door onderwereld figuren en mensen die van bijvoorbeeld Hardrock muziek hielden, waren net zo verdorven als degenen die deze muziek speelden en zongen. Hiermee werd uiteraard niet God, maar de duivel vereerd.

Door bovenstaande heb ik op muziekgebied een grote achterstand opgelopen, die ik nooit meer zal kunnen inhalen. Als leeftijdgenoten spraken over hun favoriete muziek of van iemand waar ze fan van waren, kon ik niet meepraten. Ik heb daardoor geen eigen smaak kunnen ontwikkelen en als iemand vraagt van welke muziek ik hou, geef ik meestal het vage antwoord: “Ach ik vind van alles wel leuk, maakt me niet zo veel uit.” Nog vaak voel ik me dom als ik geen namen kan noemen van zangers, bands of muzikanten waarvan ik de muziek mooi vind.

Heel trots ben ik op mijn kinderen, die leuk kunnen zingen en spelen, een geheel eigen smaak op het gebied van muziek hebben en goed op de hoogte zijn van de muziekwereld.

Volg en like mij
EMAIL
FACEBOOK
PINTEREST
Instagram

1 Comment

  1. Reny Withaar schreef:

    Zo ging het bij mij thuis ook. Echt precies hetzelfde!